Här har vi samlat boktips på temat psykisk ohälsa. Alla böckerna passar för högläsning tillsammans med barnet men såklart även ensamläsning.
Böckerna är uppställda i åldersordning, från de yngsta till de äldsta. För att söka i listan kan du trycka på ctrl+F och skriva till exempel 6-9år, 9-12år eller 12-15år.
Känsloboken för dig som går på lågstadiet
Känsloboken är en faktabok om känslor skriven för barn i åldern 6-9år. Boken tar upp hur känslor fungerar, varför vi har känslor, vilka känslor som är sköna och vilka som är jobbiga och vad man ska göra om känslorna blir för starka. Boken har ett kapitel för varje grundkänsla (arg, ledsen, glad, orolig, skam, orättvisa) och tar även upp olika situationer dit känslor är kopplade, till exempel skolan, kompisar och fritiden. Boken ger tips på hur barnet kan handskas med sina känslor och den har flera fyll i-sidor. Vi har många ex av boken i skolbiblioteket.
Grävlingdagar
Grävlingdagar av Gro Dahle är en bilderbok om att ha det där molande svarta molnet i magen. Boken handlar om Pim som plötsligt inte vill gå till skolan. Förut var dagarna ljusa och allt var enkelt men nu är Pim så fruktansvärt trött, får ont i magen och huvudet och vill gömma sig helt, gräva ner sig som en grävling. Skolan förstår inte, Pim är ju inte sjuk och alla barn måste gå i skolan. Grävlingsdagar är en ganska mörk och allvarlig berättelse. Boken är skriven för 6-9åringar men den passar bra även för äldre barn. Den passar bäst att läsa tillsammans med barnet för att kunna prata om de dagar då allt känns mörkt och hemskt.
Allt som händer inuti – om tankar och känslor från A till Ö
Allt som händer inuti är en bok om känslor och psykisk hälsa för barn i ålder 9-12år. Boken har ett kapitel per bokstav i alfabetet och går igenom en rad känslor, till exempel blyg, glad, ilska, ledsen och nervös, men tar även upp psykisk ohälsa, till exempel ångest, tvångstankar, diagnoser och stress. Boken tar även upp frågor som blir mer aktuella när barnet närmar sig puberteten, till exempel normer, nätsäkerhet, utseende och vikten av att berätta när något inte känns rätt.